Zeikers

Ik verbaas me regelmatig over de negativiteit van ons Nederlanders. We hebben altijd wel wat te zeuren. Nu ben ik zelf een optimist. Dus zeur relatief weinig. Maar ik betrap me er toch regelmatig op dat ik klaag.

Ereburger van Brabant

Ik woon in ’s-Hertogenbosch en onze burgemeester nam vorige week afscheid. Als je dan naar de gemiddelde Bosschenaar luistert, heeft onze burgemeester in de 21 jaar dat hij burgemeester was niets goeds gedaan en de dingen die hij goed deed, deed hij uit eigenbelang. Ik kan me enorm irriteren aan dit gedrag wat vaak versterkt wordt door de negatieve berichtgeving in de media.

De vraag is altijd: waarom zo negatief? Waarom kan er niet positief naar een wapenfeit gekeken worden. Zijn we zelf dan zo ambitieus? Volgens mij niet, want anders zou iedereen wel ondernemer worden of voorzitter van een clubje. Dan mag je af en toe klagen.

Als ik vergaderingen in de stad heb, ga ik om (verkeerstechnische) redenen zoveel mogelijk met de fiets. Afgelopen weken stonden ineens de 7 hoofdzonden op de weg. De eerste is afgunst. Is dat dan de reden waarom we altijd klagen?

Dat was trouwens wel een erg leuk initiatief. Want elke keer liet ik ze de revue passeren. Niemand is heilig en ik ken mijn hoofdzonde. Kent u ook die van u?

In Brabant zeggen we altijd dat klagen calvinistisch is en dus uit de Randstad. Ik zal wat verklappen. Ze kunnen daar misschien minder bourgondisch zijn. Maar ze zijn niet wezenlijk anders.

Daarnaast komt eigenlijk iedere Amsterdammer uit de polder. Dat er in hun ogen buiten Amsterdam dan alleen maar platteland is, is (voor mij in ieder geval) hilarisch en een teken van een minderwaardigheidscomplex. Waarschijnlijk is elke import Amsterdammer atheïst geworden. Want in de bijbel staat toch “eert uw vader en moeder”? Vrij vertaalt, heb respect voor waar u vandaan komt.

Complimenten accepteren is lastig. Herkent u de volgende situatie. Iemand zegt dat u iets goeds hebt gedaan en u maakt meteen een opmerking met Ja, maar. Laat dat! Accepteer dat u gewoon iets goeds hebt gedaan.

golfen

Ik ga al vanaf mijn studietijd met een paar middelbare school vrienden jaarlijks een weekend weg en op de vrijdag golfen. Wij hebben afgesproken dat we bij elke bal (al is deze nog zo slecht) een compliment maken. Misschien onzinnig. Het betekent wel dat we meer plezier hebben en een iets mindere bal zorgt nog voor veel hilariteit.

De reden waarom ik op het onderwerp Zeikers kwam, was een column van Bas Heijne in de NRC. Zijn column gaat over verdriet. In de column schrijft hij over de uitzending zomergasten met Eberhard van der Laan en dat niemand het droog hield. Ik heb de uitzending gezien en gisteren weer bekeken.

Ook ik heb weer een traantje weggepinkt. De burgemeester van Amsterdam was een bijzondere man. Hij kwam uit de polder (Leiden) en was dit niet vergeten. Wat ik een mooi onderdeel vond, was het debat in de tweede kamer na de aanslag van Charlie Hebdo waarin iedereen elkaar aanviel. Hoezo klagen? Zijn opmerking dat dit ongepast was en je als politicus juist een groter belang vertegenwoordigt dan alleen je partijbelang, was erg duidelijk. Zeker op zo’n moment. Er is namelijk een groter goed dan alleen je eigen belang. Ook vermeldde hij meteen er achteraan dat deze politici niet slechter waren dan 20 jaar gelden. Waarmee hij iedereen in zijn waarde liet.

Bas Kleine merkte in zijn column ook op dat wij Nederlanders tegenwoordig erg overdreven reageren als iemand een witte raaf is. Dus niet klaagt en daardoor zich positief onderscheidt. Kijk naar het afscheid van van der Laan. Waarbij Heijnen eindigde met “je zou hopen dat ons verdriet niet blijft steken in het eren van zijn uitzonderlijkheid. Waar hij voor stond, zou gewoon moeten zijn, voor iedereen. Dát is zijn erfenis”.

plee

 

Op zijn Bosch gezegd: niet zeiken, maar doen. Of is dat Rotterdams?