Welcome to Paradise!

Vol verwondering heb ik vandaag al het nieuws over de schoonmaakbranche gevolgd. Ik kreeg van alle kanten apps over een schoonmaakorganisatie die haar dienst voor nog geen € 15,-- zou aanbieden en ook nog eens een kapitaal injectie van 43 miljoen zou krijgen. Dat wil ik ook wel en met veel minder neem ik ook genoegen. Vandaag was het nieuws hot! Daarnaast erg mooi om te zien dat er zoveel mensen en bedrijven betrokken met ons zijn. Daarvoor heel veel dank! Want als dienstverlener pur sang is dat ECHT een compliment.

Ik had al eerder van de bovengenoemde club gehoord en ook naar hun aanbieding gekeken.

Maar waar hebben we het over?

Vandaar dat ik vanmiddag de site nogmaals bezocht en alle faq heb bekeken. Complimenten trouwens voor de site. Want die zit goed in elkaar. Dat kan je ook verwachten van een webwinkel. Want daar hebben we het over. Ik las in NRCQ dat ze zich afficheren met de deeleconomie. Dat is een mooi initiatief en eigenlijk zo oud als……... Of dit een onderdeel van de deeleconomie is, betwijfel ik. Ik denk zelf van niet.

De deeleconomie biedt een nieuw model voor consumptie en bezit. In plaats van telkens nieuwe goederen aan te schaffen, kan men spullen, die al in bezit zijn, delen en zo beter benutten. Is arbeid een bezit? Nee, het is een menselijke activiteit en kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn, en belangrijk, het is economisch gebonden. Anders spreekt men over werken en niet over arbeid.

Het mooie aan de lancering van dit soort diensten is om te zien hoe de media er op springt. De hype die er van wordt gemaakt zonder na te denken. Waarbij de koppeling met investeringen erg belangrijk  en waarschijnlijk bepalend is. Dat bekt. Die 43 miljoen zal wel op gaan  aan marketing en communicatie. Als er een goed verdienmodel zou zijn, zou er slechts  startkapitaal nodig zijn. De facturering komt na het verrichten van de diensten meteen op gang en dus ook de liquiditeitsstroom.

Als ik, als ervaringsdeskundige, naar de diensten kijk, verbaas ik me over een aantal zaken. 65 m2 schoonmaken in 3 uur is absurd weinig. Zit daar 2 uur koffietijd bij inbegrepen? Een oven reinigen in een uur is ook bijzonder. Om een indicatie te geven. Wij werken met opgeleide medewerkers en deze draaien een productie tussen de 300 en 400 m2 per uur. Landelijke bedrijven schermen met 600 m2 per uur. Maar dat is ook niet realistisch. In een huishouden kan je 150 m2 in 3 uur tijd gemakkelijk halen.

Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar hoe men dan  met medewerkers omgaat. Dus ook benieuwd wat iemand dan gaat verdienen. Ik ga er even vanuit dat deze club een winst oogmerk heeft. Als ik dan naar het uurtarief kijk, denk ik dat een medewerker minder gaat verdienen dan in de schoonmaakbranche. Daarnaast zullen er geen pensioen, vakantiegeld en andere rechten worden opgebouwd.

Voor de klant is het uurtarief natuurlijk wel interessant. Daarom is het ook een mooi marketing product. Er wordt ingespeeld op een gevoel, een beleving en dat trekt veel aandacht en klanten. Het wordt ook gepresenteerd als schoonmaken en niet als huishoudelijke hulp. Terwijl het geen zakelijke dienst is. Mooi ook om te lezen dat ze zakelijk nog geen diensten mogen aanbieden. Dat kan ook niet. Ze zijn dan aan de cao gebonden en dan zou de prijs veel te laag zijn. Het is maar hoe je het schrijft en tekstschrijven is een vak.

Waar het dus volgens mij op neer komt, is dat de medewerkers de dupe zijn. Misschien een idee voor de vakbond om daar te gaan staken. Ik merk wel op dat ik aannames doe en me niet alle feiten ken. Ik ken namelijk geen medewerkers van deze club.

Wat ze wel goed hebben gezien, is dat er een grote markt is. Ze denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Daar spelen ze met de nodige media aandacht goed op in. Daar gaan wij ook een product voor leveren en dan met respect voor de schoonmakers. Ik kom ik daar later op terug. Dat product moet eerst verder uitgewerkt worden.

Dus wordt vervolgd!