Wanneer gaat de overheid het goede voorbeeld geven?
Het Coronavirus heeft wereldwijd alle aandacht. Nu is het gelukkig in Nederland zo geregeld dat de overheid de voortrekkersrol heeft en de daarbij behorende voorlichting geeft. Dat geeft duidelijkheid. Alleen moeten ze dat dan wel goed doen!
Ik heb wel eens twijfels over de kennis bij de overheid. Dat is Nederlanders eigen. Maar ik ga geen oordeel vellen over zaken waar ik geen expert in ben. Schoonmaak is echter wel mijn vakgebied.
Ik werd gisteren gebeld door een relatie die had gegoogeld naar het coronavirus en zij stuitte op een instructie van het RIVM. Omdat ze twijfelde of dit wel klopte, vroeg ze mij om advies. Bij het lezen van de instructie stond er dat de badkamer met een schoonmiddel dagelijks gereinigd moet worden. Helder! Tot mijn verbazing las ik verderop het volgende instructie voor veelgebruikte oppervlaktes:
Pak een nieuwe emmer met 5 liter water. Doe hier 125 milliliter bleekwater in, dat is een koffiekopje vol. Bleekwater kunt u in de supermarkt kopen.
Hallo overheid, denk eens na!
Gaby Westelaken
De gedachte dat bleekwater/chloor nodig is, is een overblijfsel uit grootmoeders tijd.
Voor alle ambtenaren bij het RIVM:
Bleekwater neemt geen vuil weg. Het vuil wordt alleen maar gebleekt. Het is dus een hardnekkig misverstand dat bleekwater een schoonmaakmiddel is. Schoonmaken is het wegnemen van vuil. Waarbij chloor al tientallen jaren niet meer door professionele schoonmaakbedrijven wordt gebruikt.
Daarom de vraag waarom de badkamer gewoon schoonmaken en een tafel met chloor? Als je een toilet of tafel goed schoonmaakt, haal je 98% van de bacteriën weg. Als je minder goed schoonmaakt zullen er meer bacteriën achter blijven. Belangrijk is dus om de oppervlaktes regelmatig schoon te maken, de gebruikte doekjes uit te wassen en na het schoonmaken uw handen te wassen.
Chloor is slecht voor het milieu.
In het riool of de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan chloor verbindingen vormen met andere stoffen. Deze verbindingen zijn erg moeilijk afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. Verder kost het produceren van chloor erg veel energie. Voor de gebruiker (in dit geval de patiënt) heeft bleekwater nog een paar nadelen. Het gevaarlijke chloorgas en chloramines kunnen ontstaan. Chloramines zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren. Chloorgas is een erg giftig en bijtend gas dat kan vrijkomen als je bleekwater met andere producten mengt.
Wij dienen allemaal rekening te houden met het milieu en daarin heeft de overheid een voorbeeld functie. Met dit soort adviezen doen ze dat dus niet. Zo maak je ook de patiënt alleen maar zieker. Zeker omdat de patiënt deze schoonmaak elke dag zelf moet doen.
Daarnaast wordt het zo erg lastig om alle milieu doelstellingen te behalen.
Ik zeg altijd: schoenmaker blijf bij je leest. Dus overheid, als je dit soort instructies voorschrijft, vraag dan eerst advies bij de mensen die er verstand van hebben!