Social Impact

Eindelijk was het zover. Nadat de Social impact clinic eerder vol zat en ik de laatste keer zelf niet aanwezig kon zijn, volgde ik op 16 september de clinic van @SocEntNL.

Wij kunnen nog zo’n schoon werk leveren, waarbij we met Gascogne en GWS dé schoonmaker 180 mensen een kans op de arbeidsmarkt geven en in dienst hebben. Maar als dit niet zichtbaar en tastbaar is, gebeurt er niets en groeien we niet. Dat zou zonde zijn. Want we hebben goud in handen. We maken met 100 % opgeleide en goed gemotiveerde mensen schoon. Hebben 180 man geactiveerd en zorgen jaarlijks voor een enorme schadelastbeperking voor gemeentes. Daarnaast vullen we Social return in bij onze relaties. Ik blijf het bijzonder vinden!

Heel ondernemend Nederland moet mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Vaak wordt hier negatief over gedacht. Voor deze criticasters en alle andere bedrijven is er goed nieuws. Het is zo goed als zeker dat de garantiebanen in de keten door schoonmaakbedrijven met het @psonederland trede 3 label ingevuld kunnen worden. Dat betekent dat de uren die wij bij onze relaties maken, als garantiebaan uren gaan gelden. Dat is mooi voor onze relaties en biedt voor ons kansen. Er zijn namelijk slechts 2 Brabantse schoonmaakbedrijven met trede 3, namelijk @gascogne_werkt en @gwsdschoonmaker.

U denkt misschien toevallig. Zeker niet, daar werken we al 20 jaar hard aan. Net als Daphne Schippers lopen we nog ver voorop. Dat betekent niet we op onze lauweren kunnen rusten. De concurrentie staat ook niet stil. Maar ze zullen hard moeten trainen. Mooi, want dat houdt ons scherp en zo kunnen we allemaal een impact maken.

Terug naar de clinic. Door vertraging met de trein heb ik eerst van het mooie Nederlandse landschap mogen genieten. Bij aankomst bij @avanceimpact kon ik meteen aan de bak. Complimenten voor Edith en Marjolijn. Want ze hebben ons door het hele proces van de impact meting begeleid en dat in 1 dag! Normaal gezien kak ik tijdens zo’n dag in, nu niet! ik kreeg juist energie. Het proces van het beschrijven van de activiteit, de output voor de stakeholders, de effecten en de hogere effecten voor alle partijen + het maken van indicatoren zal voor de lezer waarschijnlijk wartaal zijn. Voor mij niet meer. Voor mij is het de basis voor een nieuwe stap. We kunnen nu gaan sturen op de uitkomsten. Daarnaast hebben we straks ook een onderbouwde impactmeting die voor gemeentes, relaties en voor ons belangrijk zal zijn. Commercieel gezien kan (zal) dit ook voor de prospect net het laatste zetje zijn.

Het is ook mooi om te zien dat een groep totaal verschillende deelnemende Social Enteprises tijdens zo ’n dag naar elkaar toe groeien en er een dynamiek ontstaat waarbij er kritisch naar elkaar gekeken wordt. Fijn, want we zitten er om te leren. Nog belangrijker is dat er een gemeenschappelijke visie is over wat de kern is van sociaal ondernemen.

De impact is nu in kaart gebracht. De volgende stap is data verzamelen.

Veel werk. Maar er staat niet voor niets op mijn kaartje: Geen doel te ver, als je plezier hebt in wat je doet!