Oei, ik groei!

Als mens ben ik altijd bezig zijn met groei. Maar wat is groei? Is het een (omzet)cijfer of is het meer. Volgens mij is het meer. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. Of dat je je organisatie, je tuin, je relatie of je kinderen zijn. Het gaat altijd op. Er gaat ook veel vanzelf. Kijk naar je kinderen. Wat wel belangrijk is en blijft, is een omgeving scheppen waarin iets kan groeien. Want als een tomatenplant geen water krijgt en niet gediefd wordt, groeit de plant niet in de hoogte. Het gaat dus om het scheppen van mogelijkheden en basisvoorwaarden. De uiteindelijke groei moet altijd door de persoon zelf gebeuren.

Zo is het ook met je bedrijf. Door te investeren in de kwaliteit en een omgeving creëren waarin ruimte is voor groei, kan er iets gebeuren. Maar of er dan iets gebeurt en wanneer is vooraf niet te bepalen. Hoe lastig dat ook is als ondernemer zijnde. Af en toe zou het toch handig zijn om met de tijdmachine van Doktor Who in de toekomst te kijken.

In een branche die als een commodity wordt gezien, is het volgens mij juist erg belangrijk om te investeren in kwaliteit. Want volgens mij zorgt de kwaliteit van de organisatie uiteindelijk voor groei. Dat is voor velen misschien niet de juiste volgorde. Zo werkt het in ieder geval voor mij. Uiteindelijk ben ik maar een onderdeel van de organisatie en kan ik dus maar een klein gedeelte regelen. Wat ik wel kan, is richting geven, acties nemen, reflecteren, mijn best doen, vast houden aan mijn overtuigingen en niet opgeven.  Een hele rij met wijze woorden en dan kan je nog niet bepalen of en wanneer de organisatie groeit. Zeker niet in omzet. Het biedt medewerkers wel de mogelijkheid om te groeien!

Af en toe komen er groeibriljantjes langs. Zo kwam in 2013 de Gascogne groep op ons pad. Het meest duurzaamste schoonmaakbedrijf van Eindhoven! Vooraf dacht ik dat dat niet zou kunnen. Ook omdat ze in 2012 de branche MVO prijs voor mijn neus wegkaapte. Achteraf terecht. Want uiteindelijk blijkt dat het wel kan en het ook gebeurt. Gascogne maakt momenteel een enorme groei door en dat door hun werkwijze: Duurzaam ondernemen! Gascogne vult onder andere de social return in voor bedrijven en instellingen. Dat deed GWS ook al, alleen op een veel kleinere schaal. Een jaar verder zie ik dat beide organisaties groeien. Uiteraard met groeistuipen. Dat hoort er ook bij. Het is mooi om te zien dat door samen te werken de beste aspecten van de beide bedrijven komen boven drijven. Want door open te staan voor andere ideeën, kan men groeien en dat gebeurt!

Op dit moment hebben we het tij mee. Zeker omdat bedrijven steeds vaker regionaal kiezen/gunnen, bewuster van hun omgeving worden en omdat het kabinet Rutte Social Return ook echt op de agenda zet. Voor ons betekent het dat we de Social Return voor bedrijven kunnen invullen. Begin november gaan we op voor de hoogste trede, trede 3, van de PSO (prestatieladder socialer ondernemen) en dan kunnen onze opdrachtgevers gebruik maken van onze bijdrage, de schoonmaak, om hun social return in te vullen. Dat betekent een win, win, win situatie. De gemeente krijgt mensen weer aan het werk, bedrijven vullen de social return in en wij hebben betrokken, gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers.

De toekomst biedt veel kansen. Maar is het niet zo dat we daar jaren ook in geïnvesteerd hebben?

En ik? Door de samenwerking groei ik ook. Want de samenwerking met de zussen Raaijmakers geeft mij energie. Ze staan open voor allerlei ideeën en we versterken elkaar. We denken in mogelijkheden en hoe we Gascogne/GWS dé schoonmaker nog meer kunnen laten groeien. En dat is wat ik wil: Dus ja, ik groei!