Nederlands financiële sector zwengelt de groene revolutie aan

Met deze kop opende het FD afgelopen zaterdag. De Rabobank zegt daarover: ’we willen niet iedereen financieren, maar alleen degenen die onderdeel zijn van de toekomst’. De Europese commissie publiceerde afgelopen maand een taxonomie met daarin alle economische activiteiten gerangschikt die als duurzaam worden beschouwd. De insteek is simpel. Om voor een investering in aanmerking te komen, moet worden aangetoond dat deze substantieel bijdraagt aan een van de zes milieudoelstellingen van de EU zonder nadelige gevolgen voor de andere vijf. Deze doelen zijn:

beperking van de klimaatverandering

·         aanpassing aan klimaatverandering

·         water en marine resources

·         circulaire economie

·         afvalpreventie en recycling

·         vervuiling en gezonde ecosystemen.

 

Mooie woorden en genoeg reden voor de voorpagina van het FD.

Oud nieuws

Voor een schoonmaakbedrijf is dit echter oud nieuws. Deze ontwikkeling is in onze sector al decennialang gaande. In de tijd van mijn vader werd er nog weleens neergekeken op de schoonmaak sector. Ik ken de verhalen dat er op feestjes neerbuigend over de schoonmaaksector werd gedaan. Dat was in de jaren 80.

Gelukkig zijn de tijden veranderd. De bewustwording over onze toegevoegde waarde is mede door de stakingen in de schoonmaaksector op gang gekomen. Het publiek ging hierdoor beseffen dat schoonmaak een belangrijk onderdeel van een gezonde omgeving is.

Tegenwoordig loopt de schoonmaaksector voorop en dat beseft ook de rest van Nederland. Niet voor niets is de schoonmaakondernemer Jacco Vonhof voorzitter MKB Nederland en wordt hij van alle kanten geprezen voor zijn doortastende optreden.

Pluche

Als ik dan zo’n artikel in het FD lees, denk ik weleens: Hallo beleidsmakers, kom eens van het pluche en steek je handen uit de mouwen!

Want kijkende naar de zes milieudoelstellingen zijn dat doelen in die wij al jaren hanteren. Volgens diverse bronnen is ‘De groene encyclopedie’ dan ook geschreven om te standaardiseren en om ‘Greenwashing’ en scepsis te overwinnen.  

En terecht. Want elke ondernemer heeft een hekel aan windowdressing. Blijkbaar gebeurt dit nog te vaak.

Cijfers

Nu kunt u denken. Ja, ja, mooie woorden. Maar wat doet GWS de schoonmaker dan concreet?

Om te beginnen de CO2 reductie. Afgelopen 5 jaar is onze footprint met ruim 25 % verminderd.

Dan water. We werken met Smart Cleaning waardoor we met sommige taken tot 70 % minder water gebruiken.

Ik vind zelf 'circulaire economie' een lastig begrip. Dat klinkt altijd zweverig en zijn recycling en een gezonder ecosysteem daar geen onderdeel van?

Lastig betekent niet dat we er niets mee doen. Wij hebben al 10 jaar ons eigen Cradle & Cradle programma. Voor de lezer, die hier niet bekend mee is, een korte toelichting.

In schoonmaakland zijn er 3 afvalstromen:

·         De vuilniszakken. Hier kunnen we niets mee. Afvalmanagement is wel al jaren een onderdeel van het schoonmaakprogramma

·         De stofzuigerzak. Idem dito.

·         De lege flacons en kannen. Deze worden door ons ingezameld en uiteindelijk wordt er onder andere speelgoed van gemaakt. Het mooie van dit project is dat zowel onze medewerkers als de klant het omarmen.

Zijn we dan uitontwikkeld? Het antwoord is NEE. Op dit moment zijn we aan het kijken hoe we een gebouw nog gezonder kunnen maken en natuurlijk wordt dit dan gemeten.

Ik weet nu welke sector ons daarin kan ondersteunen en als ze zelf advies nodig hebben, kunnen ze ook bij mij aankloppen.

Daarom: wordt vervolgt………