Nederlanders ergeren zich aan vieze werkplek

‘Nederlanders ergeren zich aan vieze werkplek’ was afgelopen week in diverse kranten de titel van een artikel. “Dat kunnen nooit klanten van ons zijn!”, zou ik als directeur van een schoonmaakbedrijf kunnen zeggen. Of,” fijn dat onze klanten bij die andere 61 % zitten” Maar nee, ik denk er anders over.

Dit is namelijk fantastisch nieuws!

Na de stakingen betekent dit dat er weer meer mensen gaan nadenken over de schoonmaak en over de invloed van schoonmaakonderhoud. In hetzelfde artikel staat ook dat 20 % denkt dat de werkplek überhaupt niet wordt schoongemaakt.

NOG beter!

Wij pleiten al jaren voor dagschoonmaak en zoals men ons al tijden kent en we houden het niet bij pleiten. We voegen de daad bij het woord. Ruim 80 % van onze medewerkers werkt al jaren gewoon overdag.

Vaak is het even wennen voor bedrijven, scholen en andere instellingen. Als men het ervaren heeft, wil men niets meer anders. Een schoonmaker die overdag werkt heeft vaak andere (extra) kwaliteiten. Want ze moeten naast het schoonmaken ook sociaal vaardig zijn. Dat betekent meteen dat de schoonmaker een gezicht krijgt. Het blijkt ineens geen schoonmaak kabouter te zijn, maar een echt mens. Zonder gekheid. De ervaring is dat de beleving van de schoonmaak verbetert en men onze medewerkers gaat waarderen. Vaak zelfs zoveel waardering dat als ik bij iemand die ziek is, thuis kom, er al diverse ‘collega’s’ van de bedrijven waar ze werken al op ziekenbezoek zijn geweest. Ik maak daar altijd een geintje over, maar ik ben dan vooral trots dat onze medewerkers zo gewaardeerd worden. Het heeft ook een enorme invloed op onze medewerkers. Want zij voelen zich betrokken en gaan met nog meer plezier naar hun werk.

Terug naar het feit dat 39 % hun werkplek als vies ervaren. Jaren geleden zat ik met een inkoper aan tafel en deze deelde mee dat hij na 1 jaar 36,8 % op de schoonmaak zou besparen. Hij ging daarbij uit van de industriële leercurve en schoonmaak was natuurlijk repeterend werk dat door handjes gedaan werd. Ik sprak met hem af dat ik pas na een dag zou reageren en dat deed ik ook.

Ik meldde hem dat we na een jaar € 200.000,-- extra zouden gaan factureren. Want diverse Amerikaanse onderzoeken hadden uitgewezen dat als de werkplek vies zou zijn, er van alles zou gebeuren. Mensen zouden zich niet goed meer kunnen concentreren, vaker gaan rondlopen en het verzuim en verloop zou enorm toe nemen. Beide onderzoeken wezen uit dat een vieze werkplek de arbeidsproductiviteit met 10 % zou verminderen. Nu heb ik niet zoveel met dit soort Amerikaanse onderzoeken, maar toch. Een dag later had ik de grootste schik en mailde ik hem het bovenstaande verhaal met de onderzoeken als bijlagen. Hij zag er (gelukkig) de humor van in en we werken er nog steeds tot volle tevredenheid, die overigens wel regelmatig gemeten wordt.

 Misschien snapt u nu mijn reactie op dit nieuws. Want dit nieuws betekent dat mensen nog meer gaan nadenken over de meerwaarde van schoonmaakonderhoud en dat betekent weer positieve aandacht voor onze medewerkers. Daar wordt ik blij van!