PSO klinkt belangrijk, maar Hoe vul je het in?

MVO, Sociaal Ondernemerschap, Social Return, PSO: Klinkt belangrijk… maar hoe vul je het in?

Waar deze uitlatingen voorheen goed stonden in een marketingcampagne, is het nu van wezenlijk belang hoe er invulling aan wordt gegeven. Sterker nog, het is een wettelijke eis.“Social return”, wat niets anders betekent dan mensen die gebruik maken van de participatiewet (o.a. bijstandsgerechtigden) weer een kans bieden op de arbeidsmarkt, is met steeds groter wordende regelmaat een vereiste bij de grotere aanbestedingen. Omdat het een vereiste is, is de meetbaarheid nog belangrijker geworden en daarom is de PSO (Prestatieladder Sociaal Ondernemen) ontwikkeld door TNO. 

PSO trede 3

GWS dé Schoonmaker en haar zusterbedrijf Gascogne Groep hebben beide PSO trede 3. Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen. Trede drie is de hoogst haalbare trede en geeft aan dat je koploper bent als het gaat om MVO People.

Met de PSO maken zowel GWS dé Schoonmaker als Gascogne Groep inzichtelijk wat de bijdrage is aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. In het kader van MVO People of bij inkoop en aanbesteding kan dit een essentiële reden zijn om voor ons te kiezen. Steeds meer partijen, waaronder alle gemeentes in Noord Oost Brabant en de gemeente Eindhoven, hebben de PSO erkenning meegenomen in de aanbesteding of inkoop als het gaat om Social return. Door voor ons te kiezen kunt u aantonen dat u voldoet aan de erkenning via de schoonmaak en hoeft u de Social Return niet op andere afdelingen binnen uw bedrijf in te zetten.

Wat betekent het?

Woorden zeggen veel. Maar wat betekent het concreet. Wij hebben op een bestand van 400 medewerkers ruim 220 medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn mensen uit de bijstand,  wajongeren en 55 plussers. Deze volgen bij ons een training waarin ze een erkende schoonmaakopleiding volgen met de door GWS dé schoonmaker extra ontwikkelde modules Communicatie en signalering. Daarnaast wordt er in 9 weken getraind in de persoonlijke ontwikkeling. Hierbij zijn zowel een psycholoog als een speltherapeute betrokken. Het gaat namelijk om aandacht, zelfvertrouwen en trots. Wij geloven dat iedereen een kans verdiend en dat laten we ook zien.

 

Gaby Westelaken
Schoonmaakadviseur

Stel mij al je vragen