Er wordt veel geschreven over het reinigen van zonnepanelen. Niet nodig, het regent toch tot minimaal 4 keer per jaar reinigen is noodzakelijk.
Waarom reinigen?
Het klopt dat het regent in Nederland. Al hebben we daar afgelopen zomer weinig van gemerkt. Een regenbui is niet genoeg om uw panelen schoon te krijgen. Zand, stof, mos, bladeren en vooral vogelpoep vervuilen uw zonnepanelen. Hierdoor wordt het zonlicht (gedeeltelijk) geblokkeerd en produceert de paneel minder zonne-energie. Het is dus verstandig om uw zonnepanelen eens per jaar te laten reinigen. De beste tijd daarvoor is april/mei.
Door het reinigen blijft de energieproductie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminium frame en het glas worden voorkomen. TNO-studie heeft aangetoond dat vervuiling van zonnepanelen een duidelijk effect heeft op het rendement ervan. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat het rendement van vieze zonnepanelen na één jaar tijd kan dalen met 4,4% tot 7,7%. Laten we houden op 3 % en dan is dat een mooie extra energieopbrengst als u ze laat reinigen.
Tips
Bij uw woning kunt u zelf de panelen goed reinigen. Om u nog te helpen, een aantal tips voor het schoonmaken van uw zonnepanelen:
Als u er gemakkelijk bij komt, kunt u ze zelf schoon maken. Gebruik een zachte borstel, water en liefst een biologisch schoonmaakmiddel. Voor hardnekkig vuil gebruikt u een spons. Gebruik absoluut geen schuurspons, bijtende schoonmaakmiddelen of hogedrukreinigers. Deze middelen beschadigen het glas of zorgen ervoor dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt.
- Inspecteer de zonnepanelen regelmatig, ongeveer twee tot drie keer per jaar. Zo weet u zeker dat ze schoon zijn en blijven.
- Schakel uw zonnestroomsysteem helemaal uit voordat u begint met reinigen. En kom niet aan de bekabeling, zodat u veilig werkt. Als de zonnepanelen moeilijk te bereiken zijn, gebruik dan een waterspuit vanaf de grond of een uitschuifbare wisser ('telescoopwisser'). Of laat uw zonnepanelen schoonmaken door een professional. Moet u toch op het dak zijn, gebruik dan een valbeveiliging.
- Haal eerst alle droge delen weg voordat u met water gaat werken.
- Gebruik een tuinslang om uw zonnepanelen af te spoelen. De druk van een tuinslang is niet schadelijk voor uw zonnepanelen.
- Verwijder hardnekkig vuil met een zachte doek of een zachte nylon borstel.
- Maak de zonnepanelen schoon wanneer er weinig zonlicht is, bijvoorbeeld op bewolkte dagen, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zo voorkomt u dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken of resten achterlaat.
- Zorg ervoor dat de zonnepalen een normale temperatuur hebben. De temperatuur kan oplopen tot 80 graden Celsius en als u koud water gebruikt, kan het glas barsten. Dit kan ook gevaarlijk zijn voor uzelf.
- Maak de zonnepanelen niet droog, dit kan schuren en daardoor krassen veroorzaken.
Wat moet u zeker niet doen:
- Een hogedrukspuit beschadigt het glas en de bedrading van uw systeem.
- Zware chemicaliën of bijtende stoffen veroorzaken krassen op het glas van uw zonnepaneel. Gebruik liever alleen water of speciale producten die gemaakt zijn voor de reiniging van zonnepanelen.
- De zonnepanelen kunnen beschadigd raken als u erop gaat staan of zitten.
Zakelijk heeft u geen zin om zelf het dak op te gaan. Daar zijn specialisten voor. Dus denkt u na het lezen van deze blog: “daar heb ik geen zin in en ik wil de panelen professioneel laten reinigen”. Dat kan, dan belt u GWS dé schoonmaker. Wij komen dan met onze warmwater osmose tuckerpool unit en indien nodig met een hoogwerker en zorgen dat de zonnepanelen op uw pand er weer spik en span eruit zien.