Dutch Design Week

Al jaren kom ik graag op de DDW. Om inspiratie op te doen en eigenlijk vooral om ondergedompeld te worden in alle creativiteit van (jonge) ontwerpers en studenten. Ook om te kijken wat de raakvlakken en mogelijkheden zijn met en voor mijn bedrijfstak.

Schoonmaak & Design

Nu zullen er lezers zijn die denken: “Wat hebben schoonmaak en design met elkaar gemeen”?

Genoeg. Als ik dit jaar rondloop, is 1 van de genomineerden Social Label uit ‘s-Hertogenbosch. En wat etaleren ze: een bezem! Social Label maakt mooie producten die geproduceerd worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iets wat wij al jaren doen.

Een mooiere wereld

Bij Sectie C staan er trouwens wel 50 bezems. Toeval? Nee, eigenlijk niet. Want wat kunstenaars en schoonmaakbedrijven met elkaar verbindt, is een mooiere wereld. De tijd dat er neer werd gekeken op schoonmaak is al lang achter ons. Mensen worden langzamerhand bewust dat rotzooi maken schadelijk is voor het milieu. Wij wisten dat natuurlijk al jaren. Kauwgom en plastic zwerfafval zijn voor schoonmaakbedrijven 2 dingen waar we een hekel aan hebben. Een kleine anecdote: Mijn dochter vroeg toen ze klein was aan haar moeder: “mama, kunnen we hekel kauwgom voor papa kopen. Want dat roept papa altijd”. Dat is al jaren geleden en nog steeds lief. Het zegt ook iets hoe ik over kauwgon denk. Gelukkig neemt de EU maatregelen. Op de DDW staat GumShoe gemaakt van weg gegooide kauwgom.

Cradle & Cradle

We kijken al jaren bewust naar onze producten en ons restafval. Sinds 2010 hebben we ons eigen Cradle & Cradle project, waarbij we onze flacons ophalen en deze gebruikt worden voor het maken van speelgoed en tennisballen. Is dit bijzonder? Nee, het draagt echter wel bij aan een mooiere wereld. Wat belangrijker is, is dat onze medewerkers en relaties hierdoor bewuster omgaan met hun afval en dat is winst!

Inspireren

Daarnaast proberen we te inspireren. Zo werd Cor Unum jaren geleden door ons Cradle & Cradle verhaal geïnspireerd om na te denken over haar restafval glazuur. Uiteindelijk is daar de bijzondere Reglace lijn uit voort gekomen. Reglace is een ontwerp van Lotte Landsheer zelf en wordt in sterren restaurants gebruikt. Zoiets moois kunnen wij niet maken. We genieten er wel dagelijks van.