De week van de jeugdwerkloosheid

Als ambassadeur van deze week ben ik aanwezig bij diverse bijeenkomsten. Afgelopen donderdag de start onder leiding van Bart Eigeman. Wij, de ambassadeurs, werden er geïnterviewd. Daarnaast waren er nog een aantal toespraken en een workshop. Allemaal mooie woorden. Alleen bekroop mij een gevoel dat ik vandaag bij de workshop in de Lievekamp in Oss weer voelde. Ik mis de actie. Het actief bezig zijn met de jongeren. De workshops waren vandaag zeer nuttig. Want er wordt heel veel gedacht in Ja, maar.......Dat kan ik me ook wel voorstellen na 100 sollicitaties. Er werd vandaag aandacht besteed aan netwerken, solliciteren, moderne sollicitatiekanalen en eigenwaarde. Je zou zeggen, in ieder geval ik, allemaal zaken die ze al geleerd zouden moeten hebben. Dus niet! Dat is zeer jammer. Zeker omdat dat lastiger wordt naar mate dat je ouder wordt.

Ik heb jarenlang Kids in Bizz begeleid. In dit project voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool startten kinderen een eigen bedrijf en verkochten ze zelf producten. Wat ze eigenlijk leerden, was zichzelf verkopen. Want of dat je extrovert of introvert bent, het maakt niets uit. Als je ergens achter staat, kan je iets/jezelf verkopen. Op het einde van het project, vertelde ik ook altijd dat het verkopen nu pas begon. Namelijk zichzelf verkopen en dat ze alle tools al in huis hadden: stem, mimiek en vooral trots. Weten wie je bent. Trots op wat ze bereikt hadden en vooral trots op zichzelf. Dat is iets wat ik alle jongeren zou willen meegeven.

Pessimisten zullen zeggen dat dat erg lastig is. Ik denk van niet: je hoeft alleen maar de trigger bij de jongere zien te vinden. Iedereen heeft wel iets waar ze blij van wordt. Als je dat kunt verbinden aan een opleiding of aan werk, heb je gemotiveerde jongeren en die komen vanzelf op de juiste plek. Morgen de start van het high5! project. Ik ben benieuwd. Het heeft in ieder geval alle aspecten om een succes te worden.