De verkiezingsstrijd barst los met aandacht voor Gascogne!

Wat is het leven toch mooi als je open staat voor uitdagingen. Als ik kijk naar de afgelopen paar jaar zat ik onder andere in een discussie programma van BNR, in een 2 uur durend interview op NPO soul & Jazz, heb ik op diverse congressen, waaronder het laatste congres van de OSB, gesproken. Dit zijn mooie momenten om ons verhaal te vertellen. Want wij doen toch iets bijzonders. Maar te worden geïnterviewd op het landelijk PvdA congres had ik nooit verwacht. Nadat ik meteen ja zei en het in mijn omgeving vertelde, waren veel reacties negatief. ‘Dat doe je toch niet of begin meteen over het domme inbesteden van Kleinsma’.

Ik ben echter niet van de aannames en vond het een eer om te mogen spreken. Want er zijn, denk ik, ook partij gebonden bedrijven en toch vragen ze mij om over Gascogne te vertellen.

Partijcongres PvdA

Afgelopen zaterdag werd het PvdA partij congres gehouden in 1931 (Brabant Hallen) in mijn thuisstad ’s-Hertogenbosch. Alle partij coryfeeën kwamen natuurlijk aan het woord. En ik, zoals ik al schreef, was gevraagd om over Gascogne te vertellen. Omdat ik altijd enorm nieuwsgierig ben, was ik ruim op tijd en zag ik, voorafgaande aan het interview, toespraken van Nelleke Vedelaar, Frans Timmermans en na mijn interview met Mei Li Vos de slot act van Lodewijk Asscher. Toch een mooi rijtje om tussen te staan.

Als ik ooit een politieke ambitie zou hebben gehad, is die geheel verdwenen. Niet dat de PvdA een slechte partij is, wel omdat ik niet ben van het stigmatiseren en het afgeven op een ander. Want de multinationals en de VVD hebben alles wat negatief is, gedaan. Waarbij ik opmerk dat de VVD precies hetzelfde doet. Daar zit ook mijn punt. Waarom?

Energietransitie

Nadenkend over een onderdeel van wat er geëist werd: hoe realistisch is het dat de multinationals alle kosten van de energietransitie moeten gaan betalen. Als de burger niet meebetaalt, denken ze niet na over hun eigen gedrag en verandert er uiteindelijk niets. Betalen naar draagkracht is misschien logischer? Ik ben van het delen en daarom ben ik ook niet geschikt voor de politiek. Sowieso kan ik in mijn huidige bestuurlijke rollen veel meer bereiken.

Eigen kracht

Ga toch uit van je eigen kracht. Daar win je kiezers mee! Ik heb dat als ondernemer geleerd en ook om niet te wijzen naar alles wat een ander allemaal verkeerd doet. Als ik vind dat een organisatie iets verkeerd doet, stap ik in en probeer ik bij te dragen aan een oplossing.

Wat ik erg bijzonder vind, is toch de aandacht voor ons bedrijf op het verkiezingscongres van de PvdA. Er werd zelfs tussentijds extra geapplaudisseerd na het beantwoorden van een vraag en ook naderhand kreeg ik veel complimenten over wat wij doen.

Samenwerking

We doen ook echt iets bijzonders met ruim 200 man vanuit de bijstand in dienst en afgelopen jaar weer 34 medewerkers die doorstroomden naar een fulltimebaan. Daar zijn wij en ook het werkgelegenheidsteam van de gemeente Eindhoven trots op. Want het kan niet zonder samenwerken.

Businesscase

Voor de cijferaars onder ons. Het levert de gemeente gewoon geld op. Jaarlijks bespaart de gemeente Eindhoven naast de besparing op de uitkeringen een ton extra en met de door ons gerealiseerde uitstroom uit de bijstand nog eens ruim € 400.000,-- en het jaar erna nog een ton. Dat is nog eens een businesscase!

Daarom dank Mei Li Vos voor het interview en Staf Depla voor het leggen van de link.

Als dit een aanzet is dat wij met Gascogne in andere gemeenten aan de gang kunnen, laat de verkiezingsstrijd dan maar losbarsten!