De oplossing van plastic afval?

The Ocean Cleanup

Een week gelden is de plasticvanger van The ocean Cleanup te water gegaan waardoor de oceanen hopelijk schoner worden. Het is bijzonder om te zien wat Boyan Slat teweeg brengt.

Mijlpaal

Wat vaak vergeten wordt, is dat de basis van het probleem altijd bij ons ligt. Want wij zijn de vervuiler! Ruim 10 jaar geleden ben ik over hetzelfde probleem gaan nadenken en dit jaar werken we al weer 7 ½ jaar aan een oplossing voor ons afval. In schoonmaakland heb je drie afvalstromen. Het afval van de opdrachtgever, de stofzuigerzakken en onze eigen kannen en flacons. We werken natuurlijk zoveel mogelijk met doseerflacons. Maar plastic afval zal de komende jaren blijven bestaan.  

Cradle & Cradle principe

Als GWS dé schoonmaker werken wij graag mee aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Daarbij is duurzaamheid één van de sleutels. Omdat wij ook onze verantwoordelijkheid nemen ten opzichten van de CO2 uitstoot/klimaat en energie zijn we gestart met het toepassen van het “Cradle to Cradle* principe. De belangrijkste gedacht achter “Cradle to Cradle” is dat afval voedsel is voor nieuwe producten.

Onze grootste uitdaging voor deze eeuw is: “hoe blijven wij duurzaam ondernemen zonder dat dit nog meer nadelige gevolgen heeft voor het klimaat”. Hiervoor passen wij het “Cradle to Cradle” principe toe. Wij zijn deze uitdaging aangegaan en wij verzamelen op alle schoonmaak locaties onze lege schoonmaak flacons in. Deze worden gerecycleerd. Hierdoor zijn er minder fossiele grondstoffen nodig zoals olie en besparen we op energie en de uitstoot van CO2.

Samenwerken

Wij werken samen met Plastic Heroes. De plastic flacons worden verwerkt tot een ander eind product b.v.: tennisballen, speelgoed, flessen en kratten. Op deze manier houden wij rekening met het milieu door de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken en afval te verminderen en te recyclen.

Opdrachtgevers

Natuurlijk is dit een mooi streven en doen we dit samen met onze opdrachtgevers. Waarbij we slechts 1 ding verwachten en dat is dat ze bewuster omgaan met hun afval.  

Eenvoud

Onze medewerkers verzamelen alle lege flacons (schoonmaakmiddelen) in GWS dé schoonmaker zakken op de de locatie. Deze zakken worden zodra ze vol zijn, meegenomen door onze objectleidster en meegenomen naar ons kantoor. Waarna de flacons worden opgehaald en verwerkt worden in hoogwaardige producten. Voor onze medewerkers een kleine moeite voor een betere wereld.

*uitleg ”Cradle to Cradle” afval = voedsel. De heren Braungart (chemicus) en McDonouh (architect) hebben een revolutionaire filosofie. Er bestaat geen afval. Het ‘afval’ moet basis zijn voor nieuwe producten. Dit uitgangspunt is het begin van een eindeloze keten waarin we producten ontwerpen en produceren waarvan we zeker weten dat ze uiteindelijk weer nieuwe producten opleveren of worden teruggegeven aan verschillende biologische of technische kringlopen.