De impact van één woord
 
Schoonmakers, verpleegkundigen,…… tegen u wil ik zeggen: u doet fantastisch werk – heel, heel veel dank daarvoor.

Onze minister president begon zo om alle mensen die in de cruciale beroepen werken te bedanken.

Een mooi gebaar en dit wordt enorm gewaardeerd door alle schoonmakers. Want woorden hebben kracht. Woorden komen voort uit ons denken en als we ze uitspreken hebben ze weer invloed op ons denken. Denk alleen maar aan ‘I have a dream’.  Deze woorden kent iedereen. Daarom is het bijzonder en belangrijk dat Mark Rutte zijn waardering voor de schoonmaak uitte. Hij beseft dat de gewone man die trouw zijn werk doet belangrijk is. Waarschijnlijk heeft onze voorman vanuit MKB Nederland, Jacco Vonhof, ook nog een rol hierin gespeeld. Want hij heeft zijn voelsprieten op de werkvloer. 

Een andere opmerkelijke uitspraak van Rutte was dat er genoeg wc papier was om nog 10 jaar te kunnen poepen. Deze uitspraak ging de hele wereld over.

Humor is in tijden van crisis erg belangrijk om te relativeren. In humor zit ook een kern van waarheid. Mensen zijn bang voor het onbekende. Dus ze gaan hamsteren. Dat is een reflex en alleen met vertrouwen verdwijnt dit. Humor zorgt voor een ontlading en het levert grappige foto’s op zoals de onderstaande.
 
 
 
 
 
 
 In tijden van crisis beseft iedereen wat belangrijk is. Gezond eten, bewegen en schoonmaken. Dit zijn de basis elementen om weerstand op   te bouwen en gezond te blijven. Daarom was dat ene kleine woordje waar Premier Rutte mee startte enorm belangrijk voor onze branche.   Want de ruim 200.000 schoonmaak medewerkers werden vaak niet gezien. “Als je niets kunt dan ga je maar schoonmaken”. Zo werd er   vaak gesproken over ons Vak. Nu ziet iedereen dat schoonmaak essentieel is voor een gezonde (werk)omgeving.

 Wat de toekomst ons gaat brengen, weet niemand. De waardering voor en het besef dat schoonmaak belangrijk is, zal blijven. Ik besef me   meteen wel dat iedereen een crisis graag zo snel mogelijk vergeet en men gaat dan over tot de orde van de dag. Dus ik ben benieuwd hoe   lang het duurt voordat de inkopers gewoon weer voor de laagste prijs gaan. Want ook inkopers zijn net mensen.

Nog een tip aan iedereen: Blijf schoonmaken, bewegen, gezond eten  en neem het RIVM serieus. Want het is geen vakantie en als ik de beelden van het strand en het Amsterdamse bos zie, vraag ik me af of er iets is geleerd. Doe het niet voor uzelf. Denk alleen maar aan onze medewerkers die zorgen dat uw omgeving schoon blijft.

Wil u die in gevaar brengen omdat u de uitzondering bent?
 
Gaby Westelaken