Robotisering en schoonmaak

Dit schokkende bericht stond in diverse kranten. Betekent dit dat de banen in de schoonmaak op de tocht staan?

De vrees van banenverlies is van alle tijden. Al sinds de industiële revolutie. Toen werkte 95 % van de bevolking in de agrarische sector. Nu nog 2 %. Deze week had ik de feestelijke kick-of van AgriFood Capital Werkt! 2016-2020. Daar werd ook verteld dat er de komende jaren 5 miljoen banen verdwijnen en er slechts 2,5 miljoen banen voor terug komen.

Ik denk dat dit in onze branche niet zo’n vaart gaat lopen.

De meeste banen zitten tegenwoordig in de dienstensector. Schoonmaak is ook een dienst. Dat betekent dat we wel moeten nadenken over de toekomst. Maar worden we bedreigd door robotisering? Verbeteringen in productiviteit worden in onze branche constant doorgevoerd. Nanotechniek wordt toegepast, robotstofzuigers worden ook al gebruikt en denk ook bijvoorbeeld aan osmose reiniging.

Wat als straks de ramen en oppervlakten zelfreinigend worden? Wie zal het zeggen? Belangrijker nog, we gaan het niet tegenhouden. Een ondernemer denkt na over de toekomst. Wij ook.

Robotisering wordt toegepast om de productiviteit te verhogen en in het ergste geval om de menselijke waarde uit te schakelen. Als je er zo tegenaan kijkt, is het iets waar we altijd al mee te maken hebben gehad. Zeggen landelijke schoonmaakbedrijven niet al jaren dat ze ruim 600 m2 per uur schoon kunnen maken. Als dat al mogelijk was, zouden regionale bedrijven niet eens meer bestaan.

robotiseringVoordat robotisering zo ver is, zal er veel moeten veranderen. Denk aan de indeling van de kantoren. Of iets simpels als een drempel. Een drempel is nu een stap te ver voor een robotstofzuiger.

Ik denk zelf dat in de schoonmaakbranche de mens altijd nodig zal zijn. Hoe gek het ook klinkt, het feit dat schoonmaak aan de onderkant van de arbeidsmarkt zit, is ook een zegen. Daardoor is het niet interessant om de mens te vervangen. Heel simpel: de vervangingskosten zijn (nog) te hoog.

Nog een leuke anekdote.

Ruim 10 jaar geleden zat ik met een inkoper aan tafel en deze vertelde mij dat ik in het volgende jaar 36,8 % ging besparen. Hij had dat berekend met de industriele leercurve. Volgens hem was schoonmaak repeterend werk en door standaardisering zou er 36,8 % op de factor Mens bespaard kunnen worden. Maar het vak schoonmaken is elke dag anders. Ik heb daar een dag later op gereageerd en hem voorgerekend dat we niet gingen korten, maar er geld bij zouden krijgen. Uit Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat, als een kantoorgebouw niet schoon is, de arbeidsproductiviteit met minimaal 10 % zou dalen. Voor dat bedrijf zou dat minimaal 2 ton betekenen. Uiteindelijk hebben we de opdracht gekregen, alleen de 2 ton extra niet. Dat had ik ook niet verwacht. De reactie van de inkoper was al goud waard.

Ontwikkeling zorgt altijd voor verandering van beroepen. Ik denk alleen niet in bedreigingen en juist in kansen. Dus deze ontwikkeling zorgt ook weer voor kansen!