Keuzes maken!

Je hebt altijd toch een keuze?

Tegenwoordig lees je veel over keuzestress en de kracht van keuzes maken. Als ondernemer ben je eigenlijk de hele tijd bezig met het maken van keuzes. Dus het zou eigenlijk altijd appeltje eitje moeten zijn.

En toch is dat niet.  

Af en toe kom je (zakelijk) voor zo’n uitdaging te staan.

Wij hadden laatst zo’n moment. Een relatie van ons besloot na 25 jaar om een aanbesteding te houden waarbij er geen ruimte was voor ondernemerschap. Het uurtarief was te laag en de vierkante meter prestatie totaal niet realistisch. Alles was vooraf bepaald en in onze gedachte niet haalbaar.

Nu zitten we al ruim 30 jaar in het vak en denken dat we toch wel verstand van zaken hebben.

Natuurlijk maken wij ook fouten of verkeerde inschattingen en over een uurtarief kan men van mening verschillen. Maar als wij in plaats van 5 ½ uur 2 ¼ uur moeten gaan schoonmaken op een locatie waar de bewoners niet echt hygiënisch zijn (en dan zeg ik het netjes), kunnen wij onze kwaliteit niet meer garanderen.

Belangrijker is de veiligheid van onze medewerkers. Want met deze beschikbare tijd zou er gejaagd moeten worden en dat gaat ten koste van alles. Het resultaat is dan een hoger verzuim en een groter verloop. Iedereen moet hard werken, maar te hard houdt niemand vol!  

   Zoals de meeste mij wel kennen, hebben we dus gekozen om niet mee te doen.

   Bij zo’n beslissing bekijk je de voor- en nadelen en in deze waren er alleen nadelen. Want omzet is fijn, maar niet heilig. Uiteindelijk zijn het onze mensen die het werk doen. 

   Wij staan ergens voor en zolang je vast houdt aan je visie, krijg je ook de klanten die bij je passen. Hoe jammer het dan ook van de omzet was, dit was een NO-GO.

   Wij wensen de organisatie en de schoonmaakbedrijven die wel hiervoor hebben gekozen heel veel succes. Dat zal nodig zijn.

 

 

Het is alleen jammer voor de bewoners. Want die hebben geen keuze. Die is voor hun gemaakt.